Arxius de Miscel·lània Zoològica. Volume 22 (2024) Pages: 185-189
Llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Macià, R., Caballero-López, B., Lobato-Vila, I.
DOI: https://doi.org/10.32800/amz.2024.22.0185Download
PDFCite
Macià, R., Caballero-López, B., Lobato-Vila, I., 2024. Llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Arxius de Miscel·lània Zoològica, 22: 185-189, DOI: https://doi.org/10.32800/amz.2024.22.0185-
Reception date:
- 04/06/2024
-
Acceptation date:
- 05/11/2024
-
Publication date:
- 14/02/2025
-
Share
-
Visits
- 117
-
Downloads
- 75
Abstract
Updated list of Palearctic microlepidoptera (Insecta, Lepidoptera) from the Museu de Ciències Naturals de Barcelona
The microlepidoptera collection housed at the Museu de Ciències Naturals de Barcelona (the Natural Sciences Museum of Barcelona, MCNB) has been documented. The collection consists of 44 boxes with a total 7,146 specimens: 622 taxa determined to species level, 45 to family or genus level only, and 388 undetermined specimens of unknown origin. Most of the specimens documented and listed herein belong to the collection of Ignasi de Sagarra. This work provides all the information available relating to the specimens at family and genus level and, where possible, the species or subspecies and current taxonomic situation for each taxa.
Checklist published through GBIF (DOI: 10.15470/yk5i7x)
Key words: Microlepidoptera, Palaearctic region, MCNB
Resumen
Lista actulizada de los microlepidópteros paleárticos (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Se ha documentado la colección de microlepidópteros del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). La colección está constituida por 44 cajas, con un total de 7.146 ejemplares, entre los cuales 622 taxones están determinados a nivel de especie, 45 únicamente a nivel de familia o género, y unos 388 especímenes son de procedencia desconocida no determinados. La gran mayoría de ejemplares documentados pertenecen a la colección de Ignasi de Sagarra. En este trabajo se facilita un listado de los especímenes relacionados, ordenados sistemáticamente a nivel de familia y género, e incluyendo para cada taxón, en la medida de lo posible, la especie o subespecie, y su situación taxonómica actual.
Lista de datos publicada en GBIF (DOI: 10.15470/yk5i7x)
Palabras clave: Microlepidópteros, Región paleártica, MCNB
Resum
Llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
S'ha documentat la col·lecció de microlepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). La col·lecció està constituïda per 44 caixes, amb un total de 7.146 exemplars, entre els quals 622 taxons estan determinats pel que fa a l'espècie, 45 només pel que fa a la família o gènere, i uns 388 espècimens són de procedència desconeguda no determinats. La gran majoria d'exemplars documentats pertanyen a la col·lecció d'Ignasi de Sagarra. En aquest treball es facilita una llista dels espècimens relacionats, ordenats sistemàticament pel que fa a família i gènere, i, en la mesura del que és possible, per a cada taxó s'hi inclou l'espècie o subespècie, i la seva situació taxonòmica actual.
Llista de dades publicada a GBIF (DOI: 10.15470/yk5i7x)
Paraules clau: Microlepidòpters, Regió paleàrtica, MCNB
Introducció
Els entomòlegs que han estudiat durant molts anys, fins i tot dècades, els anomenats popularment "macrolepidòpters" , tenen un coneixement tan gran d'aquests organismes que, generalment, no els és gens difícil determinar la família, el gènere i, fins i tot, l'espècie a què pertany un exemplar en concret. Això no passa amb els "microlepidòpters" , sovint mal anomenats "arnes" : d'una banda, perquè el nombre més elevat d'espècies que hi ha i la dificultat a l'hora de determinar–les obliguen necessàriament a dur a terme estudis més detallats; i, de l'altra, perquè la mida més petita d'aquests exemplars de vegades complica observar–los i preparar–los. Aquests dos fets han propiciat que hi hagi menys experts en aquest grup i que, per tant, se'n dugui a terme molta menys recerca.
La col·lecció de lepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) disposa d'un nombre significatiu de microlepidòpters, molts dels quals tenen una antiguitat considerable. El material paleàrtic que integra aquesta col·lecció prové, principalment, de la col·lecció d'Ignasi de Sagarra (1889–1940). La majoria d'aquests exemplars van ser recol·lectats a la península Ibèrica (especialment, a Catalunya) i en altres parts d'Europa, i només una petita part, al Marroc. El principal recol·lector d'aquest material va ser el mateix Sagarra, però la col·lecció també va enriquir–se amb exemplars recol·lectats per altres entomòlegs catalans, espanyols i europeus de gran renom, la majoria de principis del segle XX: Joan Baptista d'Aguilar–Amat, Ramón Agenjo, Ascensi Codina, Lluís Domènech, Josep M. Farriols, Longinos Navás, Santiago Novellas, Orazio Querci, Enrico Romei, Otto Staudinger, Roger Verity, Joaquim Vilarrúbia, Antoni Vilarrúbia, Alfred Weiss, entre molts altres. Posteriorment, també es varen incorporar a la col·lecció exemplars de recol·lectors i col·laboradors més moderns.
Alguns exemplars de la col·lecció de microlepidòpters del MCNB ja van ser determinats pels recol·lectors o bé revisats i identificats posteriorment per especialistes, però la col·lecció mai no es va ordenar de manera sistemàtica. Davant d'aquesta situació, vam considerar necessari revisar els exemplars no determinats, actualitzar la taxonomia dels espècimens prèviament identificats i ordenar de manera sistemàtica tota la col·lecció. Aquesta tasca té per objectiu principal facilitar que els especialistes actuals i futurs accedeixin tant a les dades com als exemplars. En aquest treball, presentem la llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics de la col·lecció del MCNB resultant d'aquesta revisió i ordenació.
Material i mètodes
Per assegurar una millor conservació, vam traspassar els microlepidòpters de les caixes originals a unes de més segures i estanques, de manera que han quedat ubicats en un total de 44 caixes (cadascuna amb una etiqueta que n'indica el contingut pel que fa a la família). Després, vam aplicar el protocol de quarantena: les vam embossar, les vam segellar i les vam mantenir al congelador durant tres setmanes a -25 ºC com a mesura preventiva per a minimitzar el risc de plagues.
Per a l'actualització taxonòmica, la revisió i la identificació dels espècimens no determinats, vam consultar, principalment, els treballs de Baixeras (1989), Goater et al. (2005), Huemer and Karskolf (1999, 2010), Leraut (2012, 2014, 2023a, 2023b), Razoswki (2002, 2003) i Slamka (1997, 2006, 2008, 2013, 2019), així com el portal Lepiforum de LepiWiki (https://lepiforum.org/wiki). Per a l'ordenació taxonòmica i sistemàtica dels exemplars, vam creure oportú seguir el catàleg de Vives Moreno (2015), en considerar que la gran majoria dels espècimens són de procedència ibèrica.
Davant la dificultat de determinar tots els exemplars mitjançant l'estudi de la genitàlia, tenint en compte, principalment, l'enorme volum de la col·lecció i l'antiguitat i la fragilitat dels exemplars, vam decidir respectar les determinacions fetes pels recol·lectors, així com també les dutes a terme, posteriorment, per alguns especialistes reconeguts. Tenint en compte la situació taxonòmica actual, en la mesura del que és possible, vam determinar de visu els exemplars no identificats, i en alguns casos únicament vam arribar al gènere o la família; una decisió no exempta d'errors, però necessària per a avançar en l'ordenació i en la creació d'una col·lecció de referència.
Resultats i conclusions
Amb aquest treball, hem volgut actualitzar la determinació i ordenació dels exemplars d'un grup tan interessant com són els microlepidòpters preservats a la col·lecció del MCNB. L'objectiu principal era aconseguir una organització taxonòmica correcta, un pas essencial en la transparència de la tasca feta als museus d'història natural que dona visibilitat a les dades històriques de biodiversitat. Aquesta documentació és un exemple d'una feina en equip duta a terme, d'una banda, pels taxònoms especialistes i, de l'altra, pel personal tècnic del museu (fig. 1). Una tasca ingent, però del tot imprescindible, a fi d'actualitzar la col·lecció que presentem. Un esforç considerable per la dificultat que representa la correcta identificació d'aquest grup, però totalment necessària
Com a resultat d'aquesta revisió i ordenació, la col·lecció de microlepidòpters del MCNB està constituïda actualment per un total de 44 caixes, que contenen 7.146 exemplars: un total de 622 taxons estan determinats pel que fa a l'espècie, uns 45 únicament pel que fa a la família o el gènere, i uns 388 espècimens són de procedència desconeguda no determinats. Tots els exemplars, juntament amb la relació taxonòmica corresponent, s'inclouen a l'Annex i a la llista de dades publicada a GBIF (DOI: 10.15470/yk5i7x).
Agraïments
Volem fer una menció especial a totes les persones que varen creure i creuen en la importància de les col·leccions científiques per a millorar en el coneixement de la biodiversitat, tant del passat com del present. És indiscutible que col·leccions com aquesta han de ser preservades, revisades i documentades, ja que només així serà possible que les futures generacions les estudiïn. Un agraïment especial a Josep Ylla, per la seva ajuda a l'hora d'identificar alguns dels exemplars; a Emili Requena i Joaquim Baixeras, per la seva col·laboració en el passat en la gran tasca de determinació dels microlepidòpters; a tot l'equip d'artròpodes del MCNB, per la seva col·laboració; i al Centre de Documentació del MCNB, per l'accés al fons documental.