Treballs del Museu de Geologia de Barcelona. Volum 9 (2000) Pàgines: 155-165

Noves dades sobre les relacions paleogeogràfiques del massís del Port del Comte amb les Serres marginals sud-pirinenques (Pirineu català, Espanya)

Ullastre, J., Masriera, A.

Descarregar

PDF

Resum

L’anàlisi estratigràfica del Mesozoic-Cenozoic de les Serres marginals sud-pirinenques del NE de Balaguer i del massís del Port del Comte (zona tectònica del Pedraforca s.l), a l’W i a l’E del riu Segre respectivament, ens permet assegurar que ambdues unitats pertanyien al mateix àmbit paleogeogràfic fins ben entrat el Cuisià.
Diferents nivells característics en són la prova: bauxites postjuràssiques; identitat litològica i cronològica dels primers dipòsits de la transgressió senoniana; horitzons finicretacis específics de minerals pesants; episodi fluviomarí de l’Eocè inferior.
Hom conclou que en el Cuisià la mar eocènica que envaïa els solcs estructurals sud-pirinencs fou dividida, per la interposició de diferents elements tectònics, en una conca occidental (Graus-Tremp) i una oriental a la qual estaven vinculades les unitats que són l’objecte d’aquest estudi.

Paraules clau

Pirineos, Cataluña, España, Mesozoica, Cenozoico, Estratigrafía, Paleogeografía.

Cita

Ullastre, J., Masriera, A., 2000. Noves dades sobre les relacions paleogeogràfiques del massís del Port del Comte amb les Serres marginals sud-pirinenques (Pirineu català, Espanya). Treballs del Museu de Geologia de Barcelona, 9: 155-165

Data de publicació:

30/12/2000

Compartir

Visites

969

Descàrregues

460

Contingut ressenyat a: